BLOG

Zpět ke své postavě po porodu

15. července 2020

Je možné získat zpět svou postavu po porodu? Máte strach, že svá kila po porodu už neshodíte? Zanechá těhotenství a porod trvalé a neměnné změny? Tyhle dotazy jsem si kladla také už v průběhu těhotenství, když mé břicho rychle rostlo a na konci 9. měsíce přibrala 22 kg, z původních 62 kg se dostala na 84 kg při mé výšce 175 cm. Poprvé v životě jsem se dokázala vžít do těch, co trpí nadváhou. Se svou váhou jsem nikdy problémy neměla, vedla přirozeně aktivní sportovní život a díky tomu se udržovala fit. I v průběhu těhotenství jsem lehce cvičila, zvládala celý druhý trimestr až 15ti km procházky a plavala. Přesto šla váha dost nahoru.

Po porodu směřovala má pozornost k miminku, na nic jiného nebyla síla myslet, což je asi dobře, protože zpětně, když vidím fotky z doby po porodu, se sama sobě vůbec nelíbím. Po 11ti dnech od porodu jsem vyšla s kočárkem ven na první procházku a cítila se tak slabá a bolavá. Na jedné straně šťastná za zdravé miminko a na druhé straně jsem z něho byla vyčerpaná, nevyspaná a zároveň nešťastná ze své postavy. I když má dnes Daniel už 9 měsíců, stále se budí na mléko co 3h, tak vyspaná nejsem doteď :). Po 3 měsících po porodu se k procházkám přidal už i lehký běh a poslední 4 měsíce běhávám 4-krát až 5-krát týdně, měsíčně uběhnu v průměru 143 km a k tomu doma nebo venku 2-krát týdně posiluji. Rozhodně nejde ihned po porodu váha dolů a i když jde, tělu trvá, než se dostane do původního stavu. Ženské tělo se v průběhu celého těhotenství musí vyrovnat s mnoha fyziologickými změnami a tak dalších 9 měsíců po porodu je potřeba dát tělu čas. Z mé zkušeností vím, že je třeba aktivně cvičit a pohybovat se. Je to bolest, pot a dřina, hlavně na počátku s poporodními kily navíc. Mít opět štíhlou postavu není zadarmo.

Pro srovnání jsem uveřejnila své fotky s postavou a stav v šestinedělí (foto dole) a změna postavy po 9 měsících po porodu (foto nahoře). Po 9 měsících jsem se dostala zpět na svou váhu 62 kg, přesto je třeba na formování postavy stále pracovat. Nejvíce kil jsem shodila po porodu a pak už shazovala 1kg až 2 kg měsíčně. To, co mi trvale zanechalo stopu na mém těle, je jizva po císařském řezu, s tím už žít musím a při těžším tréninku i cítím bolest břicha v místě řezu. A co se týká stravy, řídím se tím, že výdej energie musí být větší, než příjem. Hlídám si správný poměr sacharidů, tuků a bílkovin. Nepiju žádné sladké vody, sodovky, nejím žádné oplatky, sušenky, ani čokolády se ztuženými tuky. Do fastfoodu nechodím, nechutná mi to, smrdí mi to. Jednoduše nejím blbosti. Na závěr tu ještě uvádím své míry postavy, které jsem začala zaznamenávat 5 měsíců od porodu.

Zde jsou rozdíly:

24.3.2020 – pas: 80 cm, boky: 104 cm, váha: 67 kg

14.7.2020 – pas: 73 cm, boky: 98 cm, váha: 62 kg

PO ŠESTINEDĚLÍ

Mohlo by se Vám také líbit