BLOG

Zdravý životní styl

4. září 2019
zdravy zivotni styl

Dnes je můj článek zaměřen na téma zdravý životní styl. Upozornit na to, jak moc je pro nás důležité, jakým způsobem se stravujeme, jak moc je pro nás důležitý pohyb a psychická pohoda spolu s dostatkem spánku a jaké jsou důsledky nezdravého životního stylu.

V prvé řadě jsem zabrouzdala na webové stránky Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR a dohledala si publikaci z roku 2017 o příčinách úmrtnosti. Zatím novější informace jsem nedohledala. V roce 2017 bylo příčinou úmrtí u 40 procent mužů a 43 procent žen nemoc oběhové soustavy. Oběhovou soustavou se myslí nemoci cév a srdce. Nejčastější příčinou bylo kornatění tepen, ukládání tuku do stěn cév a jejich ucpávání. Většímu riziku jsou vystaveni diabetici, obézní lidé a lidé s vysokým tlakem či hladinou cholesterolu v krvi. Z toho nám vyplývá, že v drtivé většině za to může nesprávné stravování.

Naopak nejnižší úmrtností v mezinárodním srovnání se vyznačují země jako Francie, Švýcarsko, Španělsko, Lichtenštejnsko a Itálie. Ve srovnání s těmito zeměmi je v ČR vysoká především úmrtnost na nemoci oběhové soustavy, kde hodnoty úmrtnosti pro ČR dosahují zhruba trojnásobku hodnot zaznamenaných ve Francii.

Odkaz na publikaci ZDE

Během 2 a půl let jsem absolvovala s mými klienty okolo 3 000 osobních tréninků a přesvědčila se, jak moc je důležitý: pohyb, strava, psychická pohoda a dostatek spánku. A všechno musí fungovat ve stejném poměru. Tělo nejlépe spaluje, když spíte a při nedostatku spánku mu nabouráte metabolismus a to samé platí u stresu. Téměř každá druhá klientka, která za mnou přišla, že by ráda změnila svůj životní styl, trpěla tetanii. Ta se projevuje křečemi svalů vyvolaných extrémně nízké hladině hořčíku. Ve většině případech byla tetanie způsobena stresem. A pak tu máme pohyb, i když změníte svůj jídelníček, budete chtít shodit pár kil, bez dostatečného pohybu se neobejdete. Dostatek pohybu a strava by mělo být součástí životního stylu každého z nás.

Teď se vraťme ke stravování. Klienti se mě často ptali na doplňky stravy, proteiny v prášku, detoxy apod. Nejsem zastáncem žádných doplňků stravy a ani detoxu. Držím se jen zásad konzumace pestré stravy a koukám u potravin na lokálnost (nekupuji v supermarketu např. rajčata ze Španělska. Vše musí být z ČR), sezónnost (nekoupím si jahody třeba v zimě) a kvalitu, co daná surovina obsahuje. I recepty do 15 minut, které uveřejňuji na web, vybírám tak, aby měly správné nutriční hodnoty, aby se daná potravina smažila nebo restovala na tzv. správném oleji, Vyhýbám se např. slunečnicovému a palmovému oleji, které obsahuji nadměrné množství nasycených mastných kyselin. Nebo pokud vařím těstoviny, vždy používám semolinové, které jsou z tvrdé pšenice a tak mají vyšší nutriční hodnotu, než těstoviny klasické. Obsahují bílkoviny, vlákninu a mají nižší glykemický index. Problém u normální pšeničné mouky je ten, že se při přípravě bílé mouky se slupkou a klíčkem ze zrna odstraňují tuky, bílkoviny, minerální látky a vláknina. Z hlediska výživy tedy pro nás nezůstává nic cenného. Velké riziko pro naše zdraví představují průmyslově zpracované potraviny jako např. pizza, zmrzlina, toustový chléb, snídaňové cereálie. Původní suroviny jsou rozložené a pak znovu použité na vytvoření nového výrobku. Obsahují většinou velké množství přídatných látek jako je sůl, cukr a další ochucovadla. To opět přispívá k onemocnění oběhové soustavy, vznikají kardiovaskulární problémy. Proto jsem zastáncem tzv. primárních potravin, např, čerstvé ovoce, zelenina, luštěniny apod. V podstatě vše, co si můžete vypěstovat třeba na zahradě. Vždy myslete na to, co kupujete, kde kupujete a v jakém složení. Protože MY JSME TO, CO VSTŘEBÁME.

Na závěr tu mám pro vás zajímavý odkaz z vysílání pořadu Fokus Václava Moravce na téma „Moc jídla“. Probíralo se např. složení jídelníčku Čechů, bezpečnost potravin, zmíněn byl i detox a důsledky nebo ekologické zemědělství.

Mohlo by se Vám také líbit